Shakuhachi

De klank van meditatie


De Japanse bamboefluit shakuhachi heeft een wonderbaarlijke klank die direct aan het hart spreekt. Door de lange ademhaling geeft hij rust en ontspanning. 

 

Vanaf de 13de eeuw werd hij als een meditatie training door Zen-boeddhisten monniken van de Fuke-secte gespeeld: meditatie door het blazen. Het traditionele repertoire bestaat uit solo muziekstukken die honkyoku worden genoemd. De Zen-spiritualiteit en de natuur vormen de kern van de muziek. De Fuke-secte werd tijdens de Meiji-periode verboden maar de traditie werd toch overgedragen en nieuwe scholen werden opgericht waar de shakuhachi met andere instrumenten en door niet religieuze mensen wordt gespeeld.

 

De shakuhachi is nog steeds een spiritueel muziekinstrument om de ademhaling en de concentratie te trainen.

Meer informatie op mijn shakuhachi website 

Daniel Lifermann, Hélène Codjo & Teruhisa Fukuda
Daniel Lifermann, Hélène Codjo & Teruhisa Fukuda

Hélène Seiyu Codjo heeft de shakuhachi in Parijs (Frankrijk) met Daniel Seisoku Lifermann in de vereniging  La Voie du Bambou gestudeerd. 

Sinds 2006 volgt zij regelmatig de masterclasses van Teruhisa Fukuda, Japanse grootmeester, oprichter en leider van het Hijiri-kaï ensemble en school.

 

In januari 2013 heeft ze het Jun Shihan diploma met de naam Seiyu (wisdom of kindness) ontvangen van Teruhisa Fukuda. In november 2015 ontvangt ze van hem het Shihan (meester) diploma.

 

Ze geeft lessen, workshops en concerten in Nederland en in het buitenland.

De shakuhachi leren spelen

Shakuhachi leren geeft rust, concentratie en ontspanning. Door de lange ademhaling kunt u een meditatieve sfeer opbouwen. Met geduld en volharding gaat u de geweldige mogelijkheden van de fluit ontdekken. 

In de lessen leert u allereerst de juiste ademhaling en blaastechniek te beheersen. U leert de Japanse muzieknotatie om verschillende volksmelodieën en honkyoku stukken te spelen.