Biografie (Nederlands)

Als professionele dwarsfluitiste is Hélène Codjo al lang geïnteresseerd in dwarsfluiten van de wereld en ze heeft een collectie van een vijftigstal fluiten.

 

Zij heeft de shakuhachi met Daniel Seisoku Lifermann in Parijs gestudeerd in de vereniging "La Voie du Bambou". Sinds 2006 studeert ze regelmatig met Fukuda Teruhisa, oprichter en leider van het Hijiri-kai ensemble en de Hijiri-ryū school. Nadat ze in januari 2013 eerst het Jun Shihan diploma van Fukuda Teruhisa heeft ontvangen met de naam Seiyu (Wijsheid van goedaardigheid) ontving ze afgelopen november 2015 van hem het Shihan (meester) diploma

 

Daarnaast volgde ze meerdere masterclasses met Christopher Yohmei Blasdel, Gunnar Jinmei Linder, Jim Franklin, Shimura Zempo en Yodo Kurahashi II. Ze is lid van de European Shakuhachi Society.

Ze woont nu in Nederland en geeft privé lessen, workshops en concerten  (www.fluitshakuhachi.nl).

 

Tevens heeft ze de quena met Luis Rigou en de peule "tambin" fluit met Baba Galaie gestudeerd.

 

Met haar fluiten heeft zij tien CD’s voor kinderen opgenomen en speelt regelmatig in voorstellingen voor kinderen en volwassenen. Ze heeft een lange ervaring als dwarsfluitist docent in muziekscholen en als muzikante in solo concerten, kamermuziek en orkesten.